Køb veganske skønhedsprodukter

Veganisme og kostveganisme

Der kan være forskellige årsager til at man vælger at leve vegansk. Man kan have allergier overfor kødprodukter, eller at man simpelthen ikke kan lide kød. Man kan også vælge den veganske livsstil ud fra et politisk eller religiøst perspektiv om at leve, uden at være afhængig af dyr. Der er naturligvis også det etiske og moralske perspektiv, hvor begrundelsen er at man betragter dyr som tænkende væsner med komplicerede følelser og evnen til at føl sorg.

En kostveganer spiser kun plantebaserede produkter, i modsætning til en vegetar, der blot afstår fra kød. En kostveganer har ikke som sådan et problem med at gå i tøj, eller bruge produkter, skabt af dyrehud, hos en kostveganer er det udelukkende kosten der er i fokus.

Veganere, derimod, afstår fra at bruge noget som helst fra dyr. En veganer spiser kun plantebaseret, og går kun i plantebaseret tøj, eksempelvis bomuld. Læder og silke er for eksempel ikke en mulighed.

Man skal vide meget

Det betyder også at man som veganer, er nødt til at have styr på rigtigt mange varers oprindelse. Man skal vide hvad de enkelte varer består af, for at være sikker på at man ikke indtager noget, der er imod den livsstil man har valgt. Nogle varer er tydeligt mærkede som veganske, andre er ikke. Et godt eksempel er skumfiduser og vingummier, der begge har ingredienser der kommer fra grise.

Også veganere har brug for komponenter fra de tre (fire) fødevare grupper, kulhydrater, fedt og protein (og mineraler/vitaminer), og man skal gerne have det i de rigtige mængder, noget der er nemt for en kødspiser, de bruger bare Y-tallerknen, men som kræver en del opfindsomhed fra veganerens side. Heldigvis hjælper supermarkeder og webshops veganeren til at foretage valg, der ikke bryder med veganismen, ved at indføre tydelige mærkningsordninger.

Veganske velvære produkter

Udover indtagelse af fødevarer, betyder det at være veganer også, at man i hele sit forbrugsmønster er opmærksom på, at de varer man køber, ikke indeholder komponenter fra dyr, eller at dyr har lidt overlast i forbindelse med produktionen af varen. Der er tidligere nævnt nogle eksempler, man køber eksempelvis ikke tøj der er lavet af ruskind eller læder, men det er jo blot ét aspekt af ens daglige liv. Der findes jo også kosmetik, der godt nok ikke er lavet af dyr, men er testet på dyr, der derfor har lidt overlast. Men også her kommer kosmetik- og velværebranchen veganerne i møde, med produktlinjer tilpasset den veganske livsstil, som foreksempel brandet Faith in Nature. Se eksempler her: Prøv et brand som Faith in Nature

4 kommentarer

 1. Felix G. H10. februar 2021

  hej – Sundhedidanmark.dk Fedt Venlig hilsen. Felix G. H

  Svar
 2. Karla J.12. marts 2021

  Howdi – Sundhedidanmark.dk
  Nu læste jeg lige “Køb veganske skønhedsprodukter” og jeg er ikke helt enig i jeres artikel. Det kommer jo meget an på hvem man er som person om man er til det eller ej. 🙂
  På forhånd tak. Karla J.

  Svar
 3. Hannah H. H23. april 2021

  Sundhedidanmark.dk Heej,
  Kan man sende indhold til jer som i kan skrive om?
  Venligste hilsner fra. Hannah

  Svar
 4. Johan T.22. august 2021

  Heja, Sundhedidanmark.dk
  Det var sku alt tiden værd!
  Venlig hilsen, Johan

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen