Fælles madlavning – den ultimative samarbejdsøvelse i forholdet

At opbygge og bevare et lykkeligt, sundt parforhold kræver hårdt arbejde og er måske ikke altid let; og bliver ofte særlig udfordret når dagligdagen begynder at fylde mere og mere. Det er derfor vigtigt, at man som individer og som par indser, at problemer er en del af livet og en del af at være i et forhold, og det er derfor vigtigt ikke at stille sig passiv og utilfreds over situationen, men derimod at arbejde sammen på en meningsfuld måde. 

Det betyder ikke nødventigvis, at I er nødt til at bygge et hus sammen eller bestige et højt bjerg. Meningsfuldt samarbejde findes også i det små. 

Her er nogle tips til, hvordan I som par kan arbejde på at bevare et sundt og kærligt forhold, hvad end I har været kærester i et par år eller i flere år. 

Sådan holder I liv i jeres parforhold 

Lav ting sammen og sørg for hele tiden at udfordre jer selv og hinanden. Det behøver, som nævnt overfor, ikke at indvolvere flere dages rejse efterfulgt af bjergbestigning. Det kan være så simpelt som madlavning. 

Lav mad med kæresten 

Madlavning lyder umiddelbart som en uskyldig beskæftigelse, men afspejler samtidig den ultimative samarbejdsøvelse. Når man står i køkkenet sammen med et partner handler det om at kunne balancere forskellige madlavningsteknikker, smagspræferencer og fremgangsmåder. Det handler derfor også om at give hinanden plads og om at have tålmodighed og tillid til hinandens evner og ønsker. 

Under madlavning er der ofte én af parterne, der dominerer og tager styringen, hvilket ofte også kan afspejle sig i forholdet. Det afspejler ydermere en magtbalance, som er nødvendig at balancere og udligne for at opnå et sundt og gensidigt parforhold. Øvelsen skaber derfor også mulighed for indsigt og selverkendelse. 

Her er en samlet liste over 5 gode råd til, hvordan du og din partner kan lave mad sammen uden konflikt og kontroverser:

 1. Planlæg måltidet sammen: Handl maden sammen således, at I begge er investeret i måltidet.
 2. Glem ikke de vigtigste ingredienser: Musik og god vin. Gør jeres madlavning til en ugentlig begivenhed og husk at fejre den tid I har sammen. 
 3. Bevar et åbent sind, og lad være med at give instrukser: Vær opmærksom på ikke at kritisere. Alle har deres egen måde at gøre ting på og alle har deres eget tempo. Lad være med at blive frustreret, hvis din partner er langsom til at skære grøntsager – nyd den tid I tilbringer sammen. 
 4. Udnyt tiden: Væk med telefonerne. Brug tiden til at spørger ind til og lytte til hinanden. 
 5. Eksperimenter: Prøv nogle nye og fremmede opskrifter, da det kræver jeres fulde opmærksomhed og samarbejdsevner. Selv hvis det går fuldstændig galt, så har I en sjov historie og et nyt minde sammen. 

Mere information

Ønsker du mere information omkring parterapi og samarbejdsøvelser? Så besøg Lav mad med kæresten og lad dig inspirere. 

4 kommentarer

 1. Malthe G.13. november 2020

  Sundhedidanmark.dk Hej,
  Hvor ofte udgiver i nyheder? Rigtig god dag, Malthe G.

  Svar
 2. Theodor B. W.21. april 2021

  Hawdy Sundhedidanmark.dk Har i behov for flere skribenter?
  Venligste hilsner. Theodor B. W.

  Svar
 3. Mille D.20. juli 2021

  Sundhedidanmark.dk – Heej,
  God artikel, kan i ikke lige kontakte mig via min email?
  Kærligst, Mille D.

  Svar
 4. Alexander P.19. august 2021

  Hawdy – Sundhedidanmark.dk
  Jeg undrer mig lidt over titlen ‘Fælles madlavning – den ultimative samarbejdsøvelse i forholdet’, men ellers god læsning! 😛 Alexander

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen